måndag 26 oktober 2015

Självförsvar i mängder i kul bok

Sneglat lite i Svenska Ju-jutsuförbundets tjocka välgjorda bok av pur nyfikenhet, och häromdagen slog jag till!


I vår Goju Ryu har vi ju ganska mycket självförsvar och där finns förstås mycket likheter och kopplingar till Ju-jutsu, så det var en kul första genombläddring. Hittar massor av försvar vi själva tränar mot de 24 Basic Initial Attacs, och väldigt prydlig bok.

Här nedan är något exempel ur boken på "Kravattgrepp" (Vilket härligt, nästan lite gammeldags ord!) med en Aikido twist på avslutningen som vi i Goju träningen tex ofta byter mot en snabb hård krok istället.

Det blir lite kul läsning framöver, lite mental träning och några inspel på de mer vanliga försvarsteknikerna som vi över regelbundet, mellan kator, kumite och allt annat. Tänk om man kunde ägna sig åt karateträning alla dagar, vilken dröm!...vaknar av att det blev ett 12-timmarspass på jobbet idag, och i morron en tjänsteresa till Norge istället...


Lite kul också att se att de samlar hela sin repertoar i en bok, indelad efter graderingar. Jag får lite lust att göra något liknande för Students of Goju Ryus omfång (några av er kanske har sett "kartan" som poster här eller på hemsidan) men en komplett bok känns nästan som ett livsverk. Undrar hur lång tid man skulle behöva? 1 år, 3, kanske 5? Säkert ofantligt mycket jobb men vilken skatt - inbillar jag mig iallafall. Det finns ju många böcker, flera nämnda här på bloggen, men de omfattar oftast ganska avgränsade delar.

Drömmer lite till om det, och siktar på att läsa lite och träna lite (karate) på egen hand under den här veckans höstlov :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar