tisdag 2 juni 2015

Möra armar efter All-Budo-dag - men kul!

Vi (jag och en av sönerna) lyckades ta oss till All-Budodagen i Malmö den 30/5. Lång dag med spännande pass från kl 10 - 17:30 med 5 olika stilar. Mör i armar och överkropp dagen efter, nog från alla möjliga grepp och omöjliga låsningar vi provat. Men ett intensivt Aikido pass på söndagen + dubbelpass i går måndag (jo + taijutsu) har värmt upp kroppen igen :-)

Malmöbudklubbs dag(ar) var kul. Smart upplägg för att få se och prova olika stilar, och ett arrangemang på bra nivå, enkelt och okomplicerat men intensivt och kul.

Det vi hann med på lördagen var detta:
Kishimoto Di med Ulf Karlsson (Malmö)
Kul och lite annorlunda och tydliga drag till Goju tyckte vi. Tekniken kommer från Okinawa också.
Spana in Ulf in action i en sandig sekvens här. Vi gjorde några av teknikerna i filmen, Märklig känsla at gå rakt in, på samma linje och ta kommandot, men det funkade fint. Ulf var en energisk och glad lärare, pedagogisk & kul att träna för. kanske en bra gäst på ett läger en dag!

Nord Shaolin Kung
Med Richard Berlin om jag minns namnet rätt. Det ska vara tekniker är hårda, direkta och mycket effektiva. Grunderna baseras på 45 gradersteori, med tryck mot nervpunkter kombinerat med cirkulära rörelser. Kändes lite avigt, som en "motsatt variant på karate" men gav några nya infallsvinklar. De finns med i Malmö Budoklubb.

Systema
Rysk militär förvars & attack konst. Nog det minst förväntade av alla passen. Trodde det skulle vara "skitigt & hårt", men helt tvärtom. Nästan löjligt mjuka följsamma tekniker som gjorde att man kunde komma ur grepp, tex alla typiska aikidolåsningar, välta motståndare och utdela korta kraftiga slag. Intressant och som sagt helt otippat...Johan & Mira Axelsson lär ut detta

Aikijutsu
Minns tyvärr inte engelsmannens namn som var instruktör, men vilken resa till nya nivåer av fastlåsningar. Kändes som det började med nedtagningar av Aikidostil, och efter det kom massor av omilda fastlåsningar, i vart fall om de utförs på riktigt. Armar, fingrar ja allt tycktes kunna gå av. Men elegant. Stilens grundtanke är tydligen att man som samuraj ska kunna ta ner och låsa sitt offer "i sig själv" med bara ett knä, en fot på osv, så att man kan dra sitt eget vapen och avsluta. Men i modern träning blir det bara en klapp för att visa att händer är fria. Ja du, jösses vad det finns att lära i fastlåsningar, och tänkt att det har utvecklats så många - men det är klart det har ju funnits tid, intresse över århundraden

Kali di Mano
Göteborgsklubben bjöd på ett riktigt uptempo-pass med bar mix av träning, förklaring och uppvisning. Klas (tror jag han heter t v på deras stora bild) vare bra på att lära ut och sade mycket klokt om bla teknikerna och hur tori och uke ska tänka för ett bra samarbete. Han tycktes ha rest runt i Indonesien/Fillipinerna en längre tid och tränat mycket, intressant instruktör. De visade kul moment både med och utan pinnar, och den lite närmare stick fight delen och bara korta uppvisningar av arnis och tex avväpningar som vi själva tränar på nu och då. Kul!


Det var tydligen 3:e året i rad Maimöklubben gör detta med Per-Ola Olsson i ledningen. Får ni chasnen till en All-Budo-dag, så kan det bara rekommenderas! Gissar att nästa chans är 2016!

Nästa Blogg blir nog om boken från 1930 talet av Genwa Nakasone, översatt av Mario McKenna, "An overview of Karate-do". Den gav lite intressanta perspektiv, läste den på min tjänstersa i Korea förra veckan. Återkommer

3 kommentarer:

  1. Låter som en kanon dag! Kul att få läsa om dagen! Ser också framemot nästa blogginlägg! :)

    SvaraRadera
  2. Får min "overview of Karate-do" på måndag så det ska bli kul att höra dina tankar.

    Verkar ha varit intressant träning i Malmö. Får kanske passa på nästa år :)

    SvaraRadera
  3. Kul att du köpt boken Stefan, den boken var verkligen en intressant resa bakåt i historien, ända till starten på dagens karate. Återkommer som sagt med lite reflektioner här i bloggen, men timmarna tycks inte räcka till riktigt just nu :-) Men snart så!

    SvaraRadera