lördag 22 oktober 2016

Secrets of the Samuraj - det var många! + WingChun

Då var jag sen en tid igenom bokköpet från Japan (förra bloggen). Vilken bok! Den var minst sagt fyllig, och framförallt rikligt tecknad med fantastiska illustrationer. Lägger med några smakprov! Den spände över många aspekter av Japansk krigarhistoria och kampkonst. Även några mer otippade partier som tex "The art of Kiai" som gav lite mer vinklar på användning av rösten i kamp. Bilderna nedan exempel på detaljrikedom i samurajteckningar och lite sköna tekniker med sai - som gav minnen av sommarlägret och de sai-pass/avväpningar vi gjorde där!


Köpte nyligen en annat betydligt mer lättläst bok (och mer lättviktigt, men intressant ändå)

Wing Chun

Det var bla filmer med IP-man med Donnie Yen (kan verkligen rekommenderas, särskilt den 1:a och 2:a, 3:e lite mindre bra men ok) som väckte nyfikenheten!

Tycker dessa "Bruce Lee"kampkonstsböcker har så roligt 60-tals bildspråk! Lite exempel




Det går att hitta mycket likheter och vissa skillnader med den egna Goju Ryu karaten. Några av "drillarna"/exemplen kan gott komma att testas!

söndag 28 augusti 2016

Väldigt lite karate på resa i Tokyo

Var på tjänsteresa i Asien som avrundades med ett par dagar i Tokyo. Oftast är dagarna fulltecknade med jobb, men hade sett en möjlighet att kunna smita iväg och hälsa på i en dojo nån av kvällarna. Men det var inte så lätt - det är ganska lite karate i Tokyo tydligen.

Pratade med vår egen Hardy Holm innan, men hans erfarenhet är att Tokyoborna inte hinner träna. De jobbar helt enkelt för mycket. Och de stämmer bra tex då man pratar/ser hur kollegorna på kontoret där jobbar, långa dagar toppade med 1 eller 1+ timme med tågresa för att komma hem. Och i Shinagawa där jag bodde är det ett enormt flöde av folk på väg från jobb rätt  sent in på kvällarna.

Utsagan tycktes stämma, det blev väldigt lite karate för mig med, faktiskt ingen alls. Men ett tappert försök! Kikade efter dojos innan jag åkte, men det var inte lätt trots allvetande internet. Jag hittade en med ca 1 h med tåg från där jag var, (rätt så nära i Tokyo) hos Terauchi Sensei
http://iogkf-tokyo.com/
Men de hade tyvärr ingen träning de två kvällar jag kunde... Även en lite otippad beskrivning på vissa sidor på siten tyckte jag,  tex parentesen i " Terauchi Sensei is an IOGKF legend, a name that strikes respect (and fear!) into the hearts of all those that train with him."
Hittade ett inlägg av en person som tränat där:
http://karate.org.nz/2013/11/my-overseas-experience/

Såg en intressant dojonotering som pekade i samma riktning, den här dojon med spår till Higaonna lade tydligen ner i fjol "The Gojuryu Karatedo Yoyogi Ryushinkan Dojo, which was founded in 1956, will close down permanently at the end of February 2015."

Frågade även IOGKF per mail (Adrienne Langgartner, Administrative Director in IOGKF International) som i sin tur kopierade Yamashiro Sensei, the Chief Instructor of IOGKF Japan, men hörde inget av dem i tid (eller nu efter, men det är ju inte så långt efter)

Som lite tröst sprang jag på en bra bok i Japan. Fyllig detaljrik & fantastisk illustrerad med härliga teckningar. Har kommit en bit på väg under hemresan, riktigt intressant!


I boken står det att Oscar och hans fru tänkte dyka djupare i obeväpnad kamp, och det finns tydligen en uppskattad bok om Aikido (Aikido and the Dynamic Sphere, a non-fiction book about the martial art of aikido - den har jag inte). Men han dog 2005, och såvitt jag sett i lite korta sökningar blev det inte någon djupdykning i karaten innan dess. Synd!

tisdag 31 maj 2016

Läger med Lewis till helgen

Kommande helg (4-5 Juni) bjuder på aikidoläger. Lewis de Quiros är tillbaka i Lund som ett säkert försommartecken. Jag har bloggat lite om honom förut, han är aikidons svar på Goju Ryu karatens Hardy Holm jag tränar för, helt enkelt fantastisk. Så det blir kul! Lewis, är även han en helt osannolikt pedagogisk och karismatisk sensei, extremt tydlig i sitt sätt att lära ut och får en att hitta massor i vad som först ser ut att vara ganska enkla övningar.

Annars har terminen varit mycket karate. Hålla pass två gånger i veckan är superroligt men utmanande i förberedelser och utförande. Men det är ett väldigt bra grupp som kommit på plats i Lund nu, så det är givande. Även om terminen är slut så kör vi på med sköna sommarträningar. Lomma beach i går med lite kast/fall i sand igår, fortfarande sand i öronen i morse då jag vaknade, men kul är det. I morron ett pass i St Hans backar, också en bra plats i lilla Lund. Lite kyosho-punkter och tillämpningar på schemat, perfekt sommarpass.


onsdag 20 april 2016

Tillskott i Goju Ryu bokhyllan

Har spanat länge på Amazon för att kunna köpa loss volym 3 av Higaonnas bokserie Traditional Okinawa Goju Ryu. Det verkar som just denna bok var svårare än de andra volymerna, eller så hade jag bara mer tur med dem. Men nu så! Ett obetydligt, knappt märkbart begagnat ex från USA. Rätt skapligt andrahandsvärde får man säga.

Boken visar många av de sena katorna (sent i grader, efter shodan) som just nu känns lite avlägset. Tex Sepai, Kururunfa, Sesan, Suparinpei. Tensho finns också med samt applikationer (bunkai) på Gekisai dai ichi & ni

Kul att ha! Har i bloggen nämnt tidigare boktips, den bok jag kikar i väldigt ofta är fortfarande Goshi (Gogens son) Yamaguchis "Goju-Ryu Karate, a visual guide to kumite techniques" Grymt mycket bra i den! Och bara 50$ rena klippet jämfört med boken på bild här ovan :-)

torsdag 21 januari 2016

Kallt i dojon - provade ett oväntat effektivt försvar mot en av alla Basic Initial Attacks

Tränade och filmade ett antal losstagningstekniker från Basic Initial Attacks (BIA) i kväll, som en del i vår karateläxa. Med -10 grader ute (och nu pratar vi Skånska minusgrader) var den kanske lite tunnt isolerade dojon här hemma på vinden lite i kallaste laget. Värmefläkten på högsta fart klarade precis att hålla kylan stången så pass att det trots allt gick bra att hålla på en 45 min, men sen var det stopp för mattan blev aldrig riktigt varm.

En av de 24 BIA som finns är björnkram, eller fasthållning kanske man kan säga, tex över armar framifrån. Det finns förstås flera varianter på den, typiskt tex atemi och rotation kast med grepp i armens undersida. Men vi fick iden att prova tekniken som finns i Seiyunchin ganska tidigt i katan där man samtidigt med en suri aschi gör hojo ushi (~förstärkt knuff), där man stöder högerhanden och låter lillfingerknogen ta i bröstkorgen i hjärttrakten. I Higaonnas bunkai beskrivs den som en naka daka ken (mittfinger förstärkt knuff/slag) dock inte från en fasthållning. och vi gör den inte heller så (eller på samma sätt* som Higaonna i vår Goju Ryu bunkai), och när man provat förstår man snabbt varför. Vi tänkte oss kanske inte riktigt för, den visade sig vara lite för effektiv. Emil for iväg med en ömmande bröstkorg och det fastän det inte var särskilt mycket kraft bakom.... Effektiv teknik!

Bilden utklippt från filmsekvensen precis innan Emil faller. Notera mina strumpor :-)...kallt!

Samma moment i bunkai är mot baksidan av kroppen i moment 1
(förstås Karin Hedenvinds fantastiska tydliga fastän snabba enkla teckningar)